Nieuws

Op stap in het Dwingelderveld met boswachter Olga de Lange

https://www.dewiltzangh-ruinen.nl/wp-content/uploads/2017/08/P1020751.jpg
Omgeving

Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Een uniek gebied waar natuur en recreatie samenkomen. Vele fiets- en wandelroutes en een bijzondere flora en fauna. En dat op een steenworp afstand van De Wiltzangh! 

Wij spraken op het Beheerkantoor Zuid-Drenthe met Olga de Lange, boswachter Communicatie en Beleven van Natuurmonumenten. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de communicatie en het organiseren van evenementen in Zuid-Drenthe, waaronder het Dwingelderveld.

Het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa, waar recreatie en natuur samenkomt.

Een heel team deskundige boswachters

Bij aankomst op het beheerkantoor merken we dat er veel bedrijvigheid is: “Ja, wij hebben hier bij Natuurmonumenten een heel team boswachters en medewerkers. Met ieder een eigen discipline, vakgebied en deskundigheid. ”Onze Boswachters zijn gespecialiseerd in ecologie, communicatie, recreatieprojecten, beheer en handhaving. “Mensen hebben vaak het beeld dat boswachters alleen maar in de natuur lopen, dat was vroeger misschien zo, maar tegenwoordig is dat anders. Ik zit bijvoorbeeld vaak hier op kantoor.

Mijn werkzaamheden op een gemiddelde werkdag zijn: teksten schrijven, intern en extern overleg over bijvoorbeeld ontwikkelingen in bepaalde gebieden, maar ik kom ook graag buiten hoor” , aldus Olga. Naast de boswachters zijn in het Dwingelderveld ook zo’n 40 vrijwilligers die zijn opgeleid om te helpen met het beheer, inventariseren en evenementen. Ook het bezoekerscentrum heeft, naast een vast team, nog 80 vrijwilligers die meehelpen!  In de hele beheereenheid Zuid-Drenthe hebben we er nog meer….

Vrijwilligers aan het werk om een exoot uit het natuurgebied te verwijderen

De kleurrijke heide is elke maand mooi!

Dat Olga ook graag buiten komt blijkt als we met haar het ‘veld’ in gaan. Waar haar passie voor het gebied duidelijk wordt. Zo zien we onder andere de vele gezichten van het Dwingelderveld. De heide die van mei tot augustus bloeit is één van de unieke eigenschappen van het gebied. Olga: “Dit komt omdat er op het Dwingelderveld verschillende soorten heide groeit. Dus niet alleen de paarse struikheide in augustus. De struikheide houdt niet van een natte ondergrond, dus die groeit op de hogere delen.

Hier komt ook de kraaiheide voor, te herkennen aan de zwarte besjes. De roze dopheide houdt juist wel van nattere omstandigheden. Daarom is de heide in juni en begin juli hier ook zo mooi. Dan bloeit de dopheide en verandert het Dwingelderveld in een zachtroze heidegebied. Als je de in mei bloeiende witte veenpluis en de blauw, geel en rode akkerbloemen in juli meerekent, pronkt op het Dwingelderveld elke maand een andere kleur.”

Drie soorten heide groeit door elkaar: (vlnr: dopheide, kraaiheide, struikheide)

Onderzoek en beheer

Dat de ontwikkeling van het Dwingelderveld niet stil staat is te merken aan het onderzoek dat men doet naar de heide. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het herstel van het gebied en naar de groei van de diverse soorten heide. Olga vertelt hierover: “We doen op verschillende plekken in het natuurgebied onderzoek, hier testen we welke omstandigheden het meest ideaal zijn voor de diverse soorten heide.

Daarnaast voeren we allerlei maatregelen uit om de heide divers en open te houden, zoals begrazing, maaien en plaggen. Soms branden we ook stukjes om de heide in stand te houden, maar dan natuurlijk wel onder begeleiding van de brandweer en alleen in de winter als alle diertjes onder de grond zitten”.

Een grote vlakte waarbij onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van de diverse soorten heide op het Dwingelderveld

Schaapskuddes in het Dwingelderveld

In het Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes die het gebied begrazen. “Onze schaapskudde (van Natuurmonumenten) begraast een gedeelte van het gebied en de Schaapskudde van Ruinen onderhoud een deel. Het leuke is dat beide schaapskooien aan een ander uiteinde van het gebied zitten, zo kunnen ze beide vanaf hun eigen kant naar elkaar toe grazen. Deze schapen weten wel raad met het gras en de heidetakjes en houden de heide mooi kort. Er grazen ook runderen en geiten, deze houden op hun beurt van kleine boompjes en de wat taaiere grassen.”

De Schaapskudde van Natuurmonumenten is belangrijk voor het beheer van het gebied.

Bijzonder: Kraanvogels

Sinds een aantal jaar verblijven steeds meer kraanvogels in het gebied. Kraanvogels bouwen hun nest namelijk graag in het natte gebied. In vennetjes en plassen zijn ze onbereikbaar voor vossen en andere roofdieren. Dat de kraanvogel weer in het gebied verblijft is een goed teken volgens Olga. “Na de winter verzamelen kraanvogels zich ergens in Noord- Frankrijk. Wanneer het daar een bepaalde temperatuur en windrichting is, vliegen ze in grote groepen over Nederland naar o.a. het Fochteloërveen, Duitsland en andere broedgebieden toe. Blijkbaar vinden ze het hier in het Dwingelderveld zo goed dat ze zich hier steeds vaker nestelen. En dat is positief voor dit gebied.”

Kraanvogels maken een apart, kenmerkend trompetgeluid. “Vroeg in de ochtend en in de schemering zou je ze het beste kunnen horen. Als je bijvoorbeeld in een Heidelodge op De Wiltzangh verblijft en je bent vroeg op dan zou het kunnen dat je kraanvogels hoort, dus goed luisteren.” lacht Olga.

Het trompetgeluid van de Kraanvogel:

Kraanvogels op het Dwingelderveld, foto gemaakt door Okko Vos.

Blauwe heikikkers

Op de vraag welke andere bijzondere dingen gasten van de Wiltzangh niet mogen missen is Olga duidelijk: “Vroeg in het seizoen in maart, vind je in het ondiepe water heikikkers. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar in de paartijd kleuren de mannetjes lichtblauw. Een mooi spektakel dat vaak maar een paar dagen duurt. Vanuit de kijkhut kan je zo’n massa kikkers goed horen en zien. Echt een aanrader voor mensen die vroeg in het voorjaar komen.”

Heikikker, in het voorjaar worden ze blauw, foto Okko Vos (via Twitter)

Adderwal bij de radiotelescoop

In het voorjaar zijn met warm weer ook veel adders te vinden. Vlak bij de radiotelescoop is een ‘adderwal’. Een plekje dat al door veel bezoekers is ontdekt en daarom is er in het voorjaar vaak een vrijwillige boswachter aanwezig. Die vertelt je dan graag over de adders en hun leefgebied.

De leukste evenementen volgens Olga

Olga is onder andere organisator van evenementen en activiteiten in Zuid-Drenthe. En weet dus als geen ander welke evenementen je absoluut niet mag missen.

De medewerkers en vrijwilligers van het bezoekerscentrum in Ruinen organiseren het hele jaar activiteiten: voor elk wat wils. Een van die activiteiten is OERRR, een programma speciaal voor de jeugd. Met OERRR ga je avontuurlijke dingen in het bos of bij het bezoekerscentrum ondernemen. Daarnaast kan je ook mee met de huifkartochten door het gebied, een leuke activiteit voor het hele gezin. Tijdens de avondschemering organiseren we ook veel reeën wandelingen, die je bij het bezoekerscentrum kan reserveren.

Een reebok hier gespot tijdens een avondwandeling met de gids.

Lammetjesdagen

Een ander leuk evenement, die helaas net geweest is, is het schaapsscheerdersfeest samen met de Ruiner schaapskudde. Eind maart en begin april zijn bij de schaapskooien in Ruinen en Achter t’ Zaand de lammetjesdagen.

Wanneer Natuurmonumenten zelf een evenement organiseert kijkt Olga en haar team goed of het gebied het aankan. “We moeten bijvoorbeeld rekening houden met het broedseizoen, hoeveel mensen er komen, welke route en kan het gebied het überhaupt aan? Wij moeten overal rekening mee houden. Dat geldt ook voor alle andere clubs die in het gebied iets willen organiseren. Die moeten daarom bij ons om toestemming vragen”, zegt Olga.

> Bekijk hier alle evenementen in het gebied

Nieuwe uitkijktoren in het Dwingelderveld!

Op terrein van Natuurmonumenten bouwt de Stichting Ruiner Schaapskudde een nieuwe schaapskooi en daarbij komt nog een ander mooie toevoeging aan het gebied: Een uitkijktoren van ruim 8 meter hoog! Olga vertelt hierover: “Deze toren wordt gebouwd om je een nog beter uitzicht te geven over het Dwingelderveld. Een mooie toevoeging, want van boven is het gebied eigenlijk nóg mooier en kun je ook beter zien dat het om een natte heide gaat met heel veen vennen. Daarbij wordt de uitkijktoren redelijk beschut opgesteld, zodat het zicht hier niet door ‘vervuild’ wordt.”

Wij willen Olga de Lange erg bedanken voor dit leuke interview en de tijd en ruimte die ze heeft genomen om met ons op stap in het Dwingelderveld te gaan!