Omgeving

Loading…

Nationale parken

De Wiltzangh heeft een unieke ligging, onze bungalows en kampeerplaatsen liggen midden in het Nationaal Park Dwingelderveld. De Nationale Parken Drents-Friese Wold (23km) en Weerribben- Wieden (34km) liggen op respectabele afstand. Hierdoor is ons vakantiepark een ideale uitvalsbasis voor een echte natuurvakantie!

BEKIJK ACTUELE AGENDA

Boek snel jouw verblijf in een van onze huisjes 
RESERVEREN

Nationaal Park Dwingelderveld

Loading…

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld. Met een oppervlakte van ruim 37 km2 is het Dwingelderveld het grootste natte heidegebied in West-Europa. Het natuurgebied kenmerkt zich door het grote aantal vennen en heidevelden. In Nationale Parken staan beheer en ontwikkeling van de natuur centraal. De beheerders van het Dwingelderveld – Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren – zorgen dat bossen, heidevelden en vennen in topconditie blijven. Fiets- en wandelpaden, natuurpaden en ruiterroutes bieden je de gelegenheid om de natuur te ontdekken. Door de afwisseling van bos en heide komen in het natuurgebied veel planten en dieren voor. Door de vele vennen groeien planten als zonnedauw, waterdrieblad en veenpluis. De heide kent vier heidesoorten: struikheide, dopheide, kraaiheide en lavendelheide. Daarnaast kent het gebied nabij Lheebroekerzand en het

 

Terhorsterzand (aan de rand van het Nationaal Park) vele jeneverbessenstruiken. De vele bloemen en planten zorgen ervoor dat veel vlinders in het natuurgebied leven, waaronder het Genitaanblauwtje, een zeldzame vlindersoort. Het natuurgebied kent een populatie van ruim 400 reeën, die je samen met een gids kan spotten. Tevens is het Dwingelderveld het thuis van de enige drie slangensoorten die Nederland rijk is: de adder, gladde slang en de ringslang. Vanaf de schaapskooi in de buurt van De Wiltzangh vertrekt bijna dagelijks de herder met zijn kudde. De schapen, koeien en Schotse hooglanders in het Dwingelderveld zorgen ervoor dat het gebied niet overwoekert raakt. Natuurmonumenten ontvangt je graag in haar bezoekerscentrum, dat je op zo’n 5 minuten wandelen vanaf de Wiltzangh vindt..

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Loading…

Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Het Drents-Friese Wold is een groot nationaal park van ruim 61 km2. Het park kent vele bossen, heide en stuifzanden, maar het karakter wordt voornamelijk bepaald door de vele esdorpen. Door het uitgestrekte gebied komen veel plant- en diersoorten voor, zoals twee soorten marters, drie slangsoorten en de zwarte, groene en grote bonte specht.

 

Roofvogels zoals de Buizerd, Havik en Wespendief zijn ook in het gebied te spotten. Uitheemse boomsoorten zoals de Amerikaanse Eik, Douglasspar en Japanse Lariks komen tevens voor in het Drents-Friese Wold. Het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold ligt in Appelscha en een informatiecentrum is te vinden in Diever.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Loading…

Nationaal Park Weerribben- Wieden

Het unieke, waterrijke landschap van De Weerribben – Wieden is ontstaan door vervening en rietteelt. Het gebied bestaat uit een groot laagveenmoeras van 100 km2 en is daarmee het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het landschap bestaat uit meren, sloten, rietlanden, moeras, moerasbossen en venen. In dit ecosysteem is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten. Zo is in 2002 de Otter geherintroduceerd in het gebied en is de zeldzame vlindersoort Grote Vuurvlinder in het gebied te vinden.

 

Het natte landschap biedt een thuis aan veel vogel- en eendensoorten. Kenmerkende plaatsen zoals Giethoorn (Venetië van het Noorden), Dwarsgracht en Sint-Jansklooster liggen midden in het natuurgebied. Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Weerribben – De Wieden ligt in Sint-Jansklooster. Vanuit hier kan je het gebied verkennen per fluisterboot of rondvaartboot, maar ook als prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. 

Ooster- en Westerzand

Loading…

Ooster- en Westerzand

Nabij Havelte ligt het 2400 hectare groot natuurgebied Ooster- en Westerzand. Gekenmerkt door grote zandvlakten, hunebedden, grafheuvels en de stuwwal Havelterberg.

Mantingerbos

Loading…

Mantingerbos

Het Mantingerbos is een eeuwenoud bos op slechts een half uur rijden van De Wiltzangh. Het 8 hectare groot bos wordt gezien als een van de oudste bossen van Nederland. In het bos groeien dikke eiken en zware hulstbomen, hetgeen een vrij bijzonder schouwspel oplevert.

Faciliteiten Vakantiepark De Wiltzangh

Vakantiehuizen